Het duurzame schoeneninitiatief van Adidas dreigt serieus te worden.

Het sportmerk onthulde onlangs dat het meer dan één miljoen paar schoenen gemaakt van plastic uit de oceaan heeft verkocht. Deze schoenen zijn gemaakt van een soort garen dat is ontwikkeld door Parlay. Dit bedrijf verandert plastic uit de oceaan in een polymeer die gebruikt kan worden voor gebreide schoenen.

Wie de schoenen onder de loep neemt, ziet amper een verschil met een normaal paar Adidas-schoenen. Maar de verborgen voordelen van hoe ze zijn gemaakt, kunnen een grote impact hebben op de toekomst van de schoen.

Als je kijkt naar de miljoenen en miljoenen schoenen die Adidas jaarlijks verkoopt, dan is één miljoen paar schoenen niet veel. Het merk verkoopt de duurzame schoenen al twee jaar in samenwerking met Parley.

Maar een miljoen is niet niks. Het laat zien dat er vraag is naar het materiaal. De samenwerking startte met een gelimiteerde schoen, maar als snel kwam er in 2017 een volledige collectie.

Schoenen van gerecycled plastic

Voor een paar schoenen heb je ongeveer elf plastic flessen nodig, die zijn vervolgens terug te vinden in de veters van de schoen, de hiel, de voering van de hiel en de buitenkant van de schoen.

Adidas is overigens niet de enige die zich richt op duurzaamheid. Het op comfort gerichte Allbirds, bekend van zijn wollen sneakers, heeft zojuist een schoen ontwikkeld van eucalyptusvezels. Volgens het bedrijf laat het op deze manier zien dat je kunt heroverwegen van welk materiaal een schoen is gemaakt, en dat er duurzamere methoden zijn dan de traditionele.

Beide collecties van Allbirds zijn gemaakt van overwegend natuurlijke materialen. En niet zonder succes, het bedrijf heeft tot nu toe al een miljoen paar wollen schoenen verkocht.

 

allbirds tree runners 1

Foto: Allbirds-schoenen gemaakt van zijn nieuwste materiaal: eucalyptusvezels. Allbirds

Om niet achter te blijven is het grootste sportmerk ter wereld, Nike, ook zijn materialen gaan heroverwegen. Veel collecties bestaan uit breisels van leer of petroleum, maar één van de nieuwste materialen is gemaakt van gerecycled leervezel.

Het materiaal, genaamd Flyleather, verbindt stukjes leer om zo een nieuw materiaal te vormen. Dit zorgt niet alleen voor minder verspilling in Nike's eigen proces, maar maakt ook leer als product duurzamer.

Nike zegt dat dit "leermateriaal met de laagste koolstofuitstoot ooit" is, toch voelt het aan als perfect premium leer.

Duurzaam schoeisel heeft natuurlijk veel duidelijke voordelen. Het bedrijf kan het initiatief gebruiken om te pochen over zijn milieuvriendelijke inspanningen, evenals een manier om afval te verminderen.

Maar, het is ook een goede gok. De kans is namelijk groot dat alle bedrijven in de toekomst op deze manier schoenen gaan maken wanneer traditionele materialen op basis van aardolie te duur worden. Het is een glimp van een duurzame toekomst, waarbij schoenen gemaakt van plastic uit de oceaan niet alleen een speciale collectie vormen.

Flyleather

Foto: Een schoen gemaakt van Nike's Flyleather. Nike

LEES OOK: Deze 45-jarige zei haar goedbetaalde baan bij ABN Amro op en begon een startup voor uitwisselingen – dagje met Griekse boer of rugbyen in Wales